Održana 4. Pudarijada

pudarijada2014 22 20141020 1791808911Udruga vinogradara vinara i voćara Općine Kaptol održala je svoju 4. Pudarijadu. Proslavu završetka berbe grožđa uz prvu berbu vlastitog vinograda, pudari i njihovi gosti svečano su obilježili sunčane i tople listopadske subote 18.10.2014.  godine. Pudari i članovi udruge odlučili su se ove godine za nešto drugačiju proslavu. Zajednički stav u koji se išlo proteklih godina te se dovodilo goste, častilo, plaćao ZAMP, tamburaši, razglas, porezi i sl.

ove je godine sukladno uredu vinograda izostao. Premda niti ranijih godina prihoda nije bilo a troškovi su bili i po nekoliko tisuća kuna, Udruga je odlučila koko više ne može „častiti“ i strahovati od kojekakvih inspekcija jer ipak je udruga skupina volontera a ne profesionalaca, koji ne poznaju dovoljno sve zakonske obveze. Shodno navedenomu već se razgovaralo i o daljnjim manifestacijama koje će Udruga organizirati ali samo lokalno, za svoje prijatelje i članove, te će izostati „prava fešta“ na kakve  su mnogi navikli u Kaptolu.  Koncepcija ove, 4. po redu Pudrijade bila je branje vlastitog vinograda, prešanje grožđa te okupljanje pudara, vinogradara i „rabote“ da se uz zajedničko druženje obilježi kraj i ove ne baš slavne vinogradarske godine. Skuhano je 12 kotlića te se cca 300 prijatelja počastilo i zalilo sa 150 L dobrog lanjskog vina.
Vinograd udruge vinogradara vinara i voćara Općine kaptol ove je godine prvi puta rodio, ali sve je to bilo isto kao i vinogradima iznad Kaptola. Cjelokupan tretman vinograda tokom godine vodio je pudar Marko Pranjić, težačke poslove: okopavanje, štucanje, vezanje, zametanje loze vodili su Joco i Zlata Novak te Zdravko Šmitpeter, dok su oko zaštite brigu vodili Slavko Pavelka i Tomica Staništić. Prvu berbu i prešanje grožđa organizirao je predsjednik F. Novak.


Ispis   E-mail