Novitet ovogodišnjeg ocjenjivanja vina je zasebno ocjenjivanje vina vinske sorte Pinot sivi. Pinot sivi ili burgundac sivi, vinska je sorta grožđa koja se uzgaja u svim dijelovima Hrvatske.  Osjetljiv je na bolesti, posebice trulež, te ga zbog toga rijetki proizvode. Vino je izvrsne kakvoće ali ga je zbog svoje specifičnosti teško prodati, osim uskom krugu poznavatelja te sorte. Koliko ga ima, tko ga proizvodi, kakva mu je kvaliteta reći će stručna komisija koja će u sklopu ovog ocjenjivanja vina zasebno ocijeniti sortu pinot sivi te ga na taj način približiti tržištu. 

Županijsko ocjenjivanje vina održat će se u Kaptolu 05. svibnja 2017. godine s početkom u 08:30 sati. Uzorci se dostavljaju od 24.-29. travnja. Analizu uzoraka vina obavit će VUP, vinski laboratoriji u Podgorju od 10. – 21. travnja. Jedan uzorak čini četiri boce, neovisno da li se radi  litri ili butelji. Naknada za ocjenjivanje vina iznosi 80,00 kn za prvi uzorak, a 50,00 kn za drugi i svaki slijedeći uzorak.  Budući da je želja komisije istaknuti najbolje u svim kategorijama, ove će se godine vina prije ocjenjivanja kategorizirati na slijedeći način: Pinot sivi, bijela vina (do 6 g. šećera),  obojena vina (do 6 g. šećera), vina sa ostatkom šećera. 

Najbolje ocijenjeno vino na ovom natjecanju bit će vino koje dobije najveću ocjenu komisije, ali uz uvjet da to vino u kategoriji broji barem 5 uzoraka. 

Ocjenjivačka komisija ove će godine koristiti metodu 100 bodova. (minimalne razine: 60 bodova – stolno vino, 65 bodova – stolno vino s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 75 bodova – kvalitetna vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom, 85 bodova – vrhunska vina.

Proglašenje rezultata bit će u Kaptolu 20. svibnja 2017. godine (subota). U sklopu manifestacije „SLANVIN“ – Festival slanine i vina. 

pdfPrijavnica za ocjenjivanje vina pinot sivi

pdfPrijavnica za ocjenjivanje ostalih vina