Degustacije i ocjenjivanja vina u 2018. godini

Udruga  „VINO -KAP“  i  ove  je godine  organizirala za  svoje  članove  „ Degustaciju  i  ocjenjivanje   vina  - berba   2017 . „  Zbog  kratkoće  vremena  i  obveza  vinogradara, ove  godine  bilo  je  samo  tri  sastanka  u  vinskom  podrumu   Udruge, gdje  su  se  degustirala i  ocijenili  51  uzorak  mladih  vina  - berba  2017. Svoja  vina  pred  ocjenjivački  sud  donijeli  su:  Marko Pranjić, Joco  Novak , Ivica Kralik,      Mato  Lončarević, Vlado  Zubović, Ivan Valentić, Vlado  Čakalić, Tomislav  Došen ,Marko  Miholić, Hrvoje  Pavlović, Ferdinand  Novak, Josip Pranjić, Tomica  Stanišić, „Visia  aurea“ , Zdenko  Perzel, Milan  Štimac, Igor  Kovačević, Kruno  Bartolović,  Zlatko  Šimić, Slavko  Pavelka , Jozo  Šošić, Jozo  Vidić, Mirko  Štefka, Dražen  Čakalić, Goran  Josipović, Veleučilište u Požegi, Zdravko  Šmitpeter, Željko  Pejaković, Slavko  Perić, Vlado  Rajić i Dalibor  Mikić. Degustaciju  i  ocjenjivanje  uz  članove Udruge  - vlasnike  uzoraka  vina  obavili  su  poznati  vinari  - enolozi  :Ivo  Enjingi , Anita Jurčić - Matijević, Josip Mesić, Drago Razumović, Ivan Malčić,  Zvonko Škopec, Ivan Malinclin, Ivan Prepelac, Goran Josipović i Josip  Vitez. Ocjenjivači – enolozi  su  svaki  uzorak degustirali, ocijenili  i dali opisnu  ocjenu  svakom  vinu –uzorku  tj. preporuku  vlasniku u koliko je bilo  kakvih primjedbi ili   „enoloških  savjeta„.

Opća  konstatacija, mišljene ili zaključak  struke  je  da  su   kaptolačka  vina  vrlo  dobra, proizvođači  imaju  znatan napredak u kvaliteti i kakvoći  proizvoda. Nekolicina  vinara  je  već  sada  iskazala  u  svojim  uzorcima  visoku  kvalitetu  tj. „ Zlatne  bodove„.  Ovakvo  stanje  u „ kaptolačkim  podrumima„  je zajednički plod rada samih vinara i Udruge  koja  im  pruža razne mogućnosti  napredovanja, usavršavanja preko svojih programa i planova u suradnji sa strukom i  vrsnim  enolozima. Cilj  ove  „ degustacije„  je   priprema  uzoraka  vina   za „Županijsko  ocjenjivanje „ VINO – KAP„  koje  će  se održati u Kaptolu  početkom  svibnja 2018. Nakon  dobro  odrađenog  posla , kroz  sva  „ tri   sastanka „  uslijedila  su  zajednička  druženja  u postavljanu  raznih pitanja ,mišljenja, zapažanja  i odgovora  struke , te predstavljanju  novih  uzoraka  vina    „ kutjevačkog  vinogorja „    -    Enjingi ,  Veleučilište ,  Kutjevo  d.d.

Pregled ukupnih rezultata