Preporuke 14.04.2015.

Obavijest voćarima!

Proizvođače višanja šljiva i trešanja upozoravamo da počinje fenofaza cvatnje te je potrebno izvršiti tretiranje protiv monilije. Gljiva uzrokuje sušenje cvjetova, kasnije u vegetaciji grančica i grana.

Gljiva uzročnik monilije  ulaskom kroz njušku tučka ispušta toksine koji uzrokuju začepljenje provodnih snopova, stvaranje rak rana na granama i stvaranje smolotoka. Tretiranje izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima kako se ne bi ometao rad oprašivača! Protiv monilije upotrijebiti jedan od pripravaka u višnjama: Signum, Chorus 75 WG,  Zino, WG, Difcor. U šljivama: Teldor SC 500, Signum, Nativo,  Indar 5 EW, Zino. U trešnjama: Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Zino.

Breskve i nektarine nalaze se feno-fazi F puna cvatnja. Preporučujemo  izvršiti zaštitu u cvatnji od  uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana a prije najavljenih novih oborina ne ometajući rad pčela. Tretiranje izvesti jednim  od pripravaka: Chorus 75 WG, Teldor SC 500, Signum,  Nativo,  Indar 5 EW,  Zino.

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada jabuka i krušaka da obave tretiranje protiv uzročnika bolesti čađave krastavosti i pepelnice. Jabuke i kruške  se nalaze u različitim fenofazama ovisno od položaja, a to su   feno faze E-2 stadij ružičastog pupa  do na jabukama i kruške u fenofazi E 2– pojava cvjetova do fenofaze F –početak cvatnje ,   Primijenite jedan  od pripravaka:  Chromodin  S-65,  Delan  700 WDG, Chorus  75 WG : Protiv pepelnice na jabukama  na bazi močivog sumpora: Sumpor  SC-80, Kalinosul 80, Thiovit  Jet. Voćnjaci jabuka u blizini šuma mogu imati štete od jabučnog cvjetara, izvršiti pregled i kritičnim brojem smatra se 15 odraslih insekata na 100 pregledanih pupova.

Obavijest vinogradarima!

Upozoravamo proizvođače ranih vinskih i stolnih sorti  grožđa da pojedine sorte grožđa ulaze  ili se nalaze u fazi vunastog pupa, a kasne vinske sotre će za koji dan,  te preporučujemo izvesti zaštitu protiv crne pjegavosti i pepelnice Za ovu namjenu preporučujemo upotrijebiti pripravke na bazi bakra i sumpora u koncentracijama uvećane  za 1,5 % od uobičajene. Primijeniti protiv crne pjegavosti jedan od pripravaka na bazi bakra: Nordox  75 WG, Neoram WG Cuprablau Z, Champion. Protiv pepelnice jedan od pripravaka na bazi sumpora: Sumpor SC-80, Chromosul 80, Thiovit Jet. Pripravci na bazi sumpora djeluju iznad 15°C te ujedno  smanjuju napad grinja.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim, korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.