Početak berbe grožđa

Kutjevo d.d. ove je godine započeo otkup graševine već 13. rujna. Berbe su već u punom zamahu i traju već dobrih deset dana. Crne sorte grožđa već su skinute, a uz njih berba je završila i za muškate, tramince, sauvignon, ... Pojedini vinari već su izrazili zabrinutost jer je slador u pojedinim sortama bio veći od 100 Oe, što znači da bi vina mogla biti s dosta alkohola. Smanjeni prinosi ove godine (20%-40% ovisno o položaju i sorti) rezultirali su ipak nešto višom cijenom tako da se grožđem graševina „trguje“ negdje oko 4,00 kn/kg. Zbog pomanjkanja radne snage, neki od vinogradara odlučili su se na strojnu berbu vinograda, no kako e on obrati vinograd, hoće li oštetiti lozu vidjet će se bolje kada otpadne list. Pred nama je tek početak berbi, dosadašnji povoljni vremenski uvjeti idu na ruku vinogradarima, a kakva će u konačnici biti računica znat će se već za petnaestak dana kada i berbe budu pri samom kraju. Kutjevo d.d. kao glavni otkupljivač objavio je cijene grožđa te su one nešto više nego prošlogodišnje, tako da je graševina standardne kvalitete negdje oko 3,50 kn/kg. Naši članovi unatoč suši, mrazu i ledu i ove će godine imati viška grožđa, stoga ako Vam treba grožđa možete ih izravno kontaktirati: Prodaja grožđa Kaptol