Preporuke 18.10.2017.

Obavijest voćarima! Obavještavamo voćare intenzivnih nasada  koštičavog voća da obave tretiranje protiv  različitih  gljivičnih i bakterijskih uzročnika biljnih bolesti. Rujan nam je bio jako kišan, palo je  više od 100 l kiše po m². Takvi vremenski uvjeti pogodovali su  razvoju svih uzročnika biljnih bolesti na koštićavom voću. Stoga nasade višnje, trešnje, šljive, breskve, nektarine i marelice treba  zaštiti bakrenim pripravcima u fazi opadanja listova.  Prije aplikacije,  sasušene tzv „ mumije“ skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka.

Neki nasadi višnje, trešnje, breskve i marelice nalaze se u fazi prigodnoj za primjenu bakrenih pripravaka. Voćnjaci u dobroj kondiciji zaštitu izvršiti kasnije- u fazi opadanja lišća. Primijenite jedan  od pripravaka: Nordox 75 WG, Champion, Champion Flow SC  Neoran WG, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica,  Cuprablau Z. Zaštitu obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

Obavijest ratarima!

U ozimim žitaricama (pšenica, ječam, raž, tritikale) započinje već u jesen rast jesensko zimskih korova, te postoji mogućnost izvršiti jesensku zaštitu nakon sjetve i prije nicanja ili nakon nicanja žitarica posebno je važno na onim tablama u koje se u proljeće ne može ranije ući  i izvršiti aplikacija. Za navedenu zaštitu ovisno o roku primjene i dozvole na pojedinim vrstama strnih žitarica mogu se koristiti slijedeći herbicidi: Alister Grande, Filon 80 EC, Pendigan EC, Stomp 330 EC, Dost 330 EC, Stomp Aqua, Tolurex SC, Tornado Forte SC. Pri suzbijanju korova u jesenskom roku poželjno je da dnevne temperature ne budu ispod 5 °C, a noćne bi trebale biti iznad 0 °C što znači da su nam idealni uvjeti primjene. Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.