Nakon službe družba
Kaptolački „pudari „ nakon 40 dana „pudarenja„ ili čuvanja vinograda od svakojakvih nemani dobili su „zasluženi odmor„ do slijedeće godine. Niti ovaj puta tradicija nije izostala. Priliko podnošenja izvješća „pudari„ su sastali u vinskom podrumu Udruge V.V.V. te sačinili analizu stanja. Naknadu ili nagradu za dobro obavljen posao, ali i za uspješno djelovanje, "pudari" su dobili kako to tradicija nalaže, u hrani i piću. "Pudarski" su se počastili uz kuhane i pečene kobasice te kiseli kupus (tradicija kaže da pudarsko jelo je svako jelo koje pudar može spremiti u kotliču ili na vatri, a od sezonskih pripravaka). Služba je funkcionirala u četiri grupe koje su pokrivale područje Općine Kaptol. „Pudari„ su se svakodnevno mjenjali na dužnosti.(60 članova Udruge). Uz redovne obilaske vinograda, vodile su se zabilješke s terena i podruma, a o ćemu se obvezno vodio zapisnki s događajima i primjedbama koje su "pudari" uočavali. Tek što su se „zalufali „ u svome radu, već je došla pauza, te su 18. rujna 2010. sebi a i drugima organizirali malu proslavu, „Pudarijadu". O svemu ovome bilo je sažeto u nekoliko rečenica na završnoj analizi koju je podnio predsjednik udruge Ferdinand Novak. Zahvalio se svima koji su uložili svoje slobodno vrijeme i uključili se u rad "Pudarske sužbe", svima onima koji su kuhali „ pudarski kotlić“ i svima koji su pomogli u organizaciji „Pudarijade“.
Za navedene aktivnosti „pudari„ su dobili pisana priznanja.
Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje „pudara„ uz večeru i mlada vina, a kućama se pošloi tiho i nečujno nakon gašenja ulične rasvjete!
Gosti ovog lijepog običaja bili su predstavnici tvrtke „Begerov“ i „Vrtlar„ koji su izvršili prezentaciju vlastitih proizvoda.
### ZAPISE IZ PUDARSKOG DNEVNIKA PROČITAJTE NA NAŠIM STRANICAMA ###