Proizvođači i otkupljivači grožđa u Kaptolu

Predstavnik Kutjeva d.d. g. I. perak naglsio je kao su točne informacije koje su ovih dana izašle u javnost o ovogodišnjim otkupnim količinama  (4500/h) i cijenama (1,50-3,00 kn) . g. Perak također je naglasio kao se pregovara s resornim ministarstvom o subvencioniranju otkupa tržišnih viškova grožđa. Osim ovih informacija g. Perak naglasio je kako Kutjevo d.d. i one godine ulaže u povečanje proizvodnih kapaciteta, ali i da je ova globalna kriza utjecala i na njihv rad, te da su prošlogodišnje zalihe rezltirale smanjenjem otkupnih količina.

Općinski načelnik Općine Kaptol naglasio je kao je prije svega bitno iznijeti točnu informaciju ma kakva ona bila, te da su ovakvi sastanci uvelike potrebni, ali ih je potrebno održati daleko prije početka berbe grožđa.

Pored glavne točke dnevnog reda, bilo je riječi o nekontroliranom uvozu vina i grožđa, nedovoljnoj promiđbi vina, ali i kontinentalnog turizma, te mnogim čimbenicima koji dovode do pada potrošnje vina, a što je rezultat smanjenja otkupne cijene grožđa.

Sastanak je zaključen s otkupnim cijenama i količinama koje su bile na bazi prošlogodišnjeg cjenika (otkupna cijena za 2009. god. graševevina 18% šećera 3,35 kn), te otkup svih proizvedenih količina, a iste isplatiti prema ugovoru. Trenutačni pregovori koji se vode na razini otkupljivači - Ministrarstvo, rezultirat će ovogodišnjom cijenom grožđa, a koja će uz subvencije ministarstva možda biti i veća.