Martinje u Kaptolu

nikad nije bila bolja i toliko široka, a i cjenovno gledano, nađu se vina „za svačiji džep“. Čemu danas više Martinje? Velik dio „Martinja“ radi se čisto komercijalno kako bi se pospješila prodaja ili napravila dobra reklama. Nažalost takvih Martinja sve je više, a u tome prednjače oni koji mogu od ovoga načiniti svojevrstan spektakl sa medijskim zvijezdama te na taj način privući ljude. Žudnja za novim vinom, jer staroga nema, a drugo se ne može kupiti, bila je glavna bit ili čar Martinja. Dio Martinja svakako je blagoslov. Mnogo je polemike da li se vino krsti ili blagoslivlja da li ga treba krstiti ili ne, tko ga krsti i zašto. Zaboravljeni običaji samo su malo „izvrnuti“ te prilagođeni našem vremenu. Prema starim pričama, gazda je svoj vinograd u čistoj „misnoj“ robi o Vincelovu uvijek blagoslovio svetom vodom, a o Martinju, ako je vino bilo dobro sve ponovio samo u podrumu. I na kraju zašto se na Martinju uvijek dobro provodilo. Vinar je bio sretan jer  je vino dobro, prijatelji koje je pozvao na kušanje mladog vina osjećali su se pošteno, počašćeno te su svi uživali u prvim darovima svoga rada kroz čitavu godinu.

Premda je Martinje već iza nas i sve oči uprte su prema „Vincelovu“ i novoj proslavi, prisjetimo se kako je ove godine Martinje organizirala Udruga „Vino Kap“. Bez posebnom medijskog pritiska, bez previše najava i skupih reklama, članovi Udruge u  prepunoj  sali  DVD   Kaptol  14. studenog  2015.  godine  proslavili su  tradicionalno  kršenje  mošta  „MARTINJE  U  KAPTOLU „   Premda je ove godine Udruga po prvi puta napravila svoje vino, to iščekivanje Martinja za mnoge vinoljupce značilo je „otvaranje bačve“ i ispijanje mladog vina.  Članovi Udruge, njihovi  gosti  i  prijatelji  družili  su  se  do ranih  jutarnjih  sati  uz  bogatu „martinjsku  večeru „ .  Mlada  i stara  kaptolačka  vina  uz već  tradicionalno  šaljiv i  bogat  program . Ove  godine  u  goste   na  Martinje  u Kaptol  došli su i „dalmatinci„ , prijatelji  vinari iz  Novog Vinodolskog, Bribira, Crikvenice, Rijeke … Bio je  ovo inicijalni  susret  i druženje  članova  Udruga dviju  regija.  Gosti  su  se pokazali   kao  odlični  poznavatelji  dobre  kapljice, vrlo  aktivno  su  bili  uključeni  u cjelovečernji program .  Već  se  dogovara  termin i  povratni  susret  u  Bribiru.  Centralna  ceremonija   i  prikaz  kršenja   mošta    izveli  su „vinski  kardinal „  Vladimir  Bauer  uz  pratnju   ministrantica   Ivanke   Kunkera i Martina Lončarević. Kako već tradicija nalaže „kaptolačko    Martinje„   ima  dva  kuma.  Ove  godine  ta  časna  dužnost   i  obveza    pripala  je Draženu  Čakaliću  iz  Češljakovaca  i  njegovom  i  našem  prijatelju  Boži  Križancu  iz  Zagreba koji  je  najdugovječniji i vjerni  kupac grožđa  iz  kaptolačkog  vinogorja . U  „Božinom   podrumu „   njegovi  prijatelji  piju vina  samo  iz  Kaptola.  Jednom  godišnje   članovi   udruge  „Vino –kap„  posjete  Zagreb (sportsko  druženje)  i izvrše kontrolu  stanja  u   „Božinom   podrumu“.  Kako  obveze  i  zadaci  „vinskog  kuma„  nalažu:   oni  su  dužni  kontrolirati  sve  podrume, pratiti  stanja i  kretanja  količina , kvalitete  i  brige oko vina svih članova  udruge  ali bez najave  dolaska.  „Vinski  ključ „  i  „ Vinski  dnevnik „   sadašnjim  kumovima  predao je prošlogodišnji kum Mato Lončarević uz  nekoliko  objavljenih  posjeta  i zapisnika  iz  obilazaka  podruma. U cjelovečernjem  programu  uz  obilje  jela  i dobrih  vina  goste  je  zabavljala   glazbena  skupina   „ Aurea  band „ , a  specijalna   gošća  bila  je   Tamara   Brusić , pobjednica  festivala   „Melodije  Istre  i  Kvarnera   2015. godine  „ koja  je  sa  svojim  prijateljima  bila  u vikend  posjet i našim  vinskim  podrumima.  „ Kao  i  svake  godine,  za  tradicionalno  druženje  članova  Udruge i njihovih  prijatelja  povodom „Martinja u Kaptolu„ tražila se ulaznica više.  Prema riječima predsjednika Udruge Ferdinanda Novaka, Udruga u ovom trenutku nije u mogućnosti primiti  veći  broj  gostiju  i preuzeti   obvezu organizacije komercijalne priredbe.  Kako su završila sva Martinja mnogi se nesjećanju ali prema riječima predsjednika koji je obišao gotovo „ Martinja  „  u okolici,  mnogi kažu  da  je  u Kaptolu  najveselije

Bilo kako bilo, Udruga vinogradara vinara i voćara „VINO-KAP“ može s ponosom reći da je organizirala pravo Martinje. Svojim prijateljima ponudila je domaće mlado vino za degustaciju, te ono staro za žeđ. Komercijalno gledano, nitko ništa nije zaradio, ali to nije niti svrha Martinja niti cilj ove Udruge. Svi su se družili, zabavili, te su ostale  uspomene, nova prijateljstva, a možda i novi poslovni partneri.