Preporuke 09.05.2012..

08.05.2012. Požeško-slavonska županija
Obavijest voćarima i maslinarima
Obavijest voćarima

Proizvođačima jabuka i krušaka, preporučujemo izvršiti zaštitu protiv jabučnog savijača.
Upotrijebiti jedan od insekticida: Calypso SC 480, Rogor 40, Chromgor 40, Zagor, Calinogor, Reldan, Lino, Rely 40. Proizvođačima šljiva preporučujemo zbog jačeg napada šljivine uši uvijalice primjenu insekticida. Primijeniti: Calypso SC 480, Rogor 40, Chromgor 40, Zagor, Calinogor. Ovi pripravci djeluju i na šljivinog savijača. Protiv šupljikavosti lista upotrijebiti fungicid: Captan 50, Stoper 50, Merpan 80 WDG. U nasadima šljiva više nadmorske visine gdje je značajan urodprotiv uzročnika truleži ploda (Monilia fructigena) prije zbijanja plodova primijeniti: Signum ili Teldor SC 500.
U nasadima bresaka i nektarina protiv šupljikavosti lista upotrijebiti fungicid: Delan SC 750 , Captan 50, Stoper 50, Merpan 80 WDG, a protiv pepelnice jedan od navedenih: Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Sumpor SC.
Preporučujemo u voćnjacima gdje nije bilo šteta od mraza i primjenu fungicida protiv uzročnika truleži ploda Signum ili Teldor SC 500.
U nasadima bresaka i nektarina potrebno je primijeniti i insekticid protiv breskvine zelene uši Confidor SL 200, Boxer 200 SL, Magnum 200 SL, Dali, Congo, Calypso SC 480, Mospilan 20. Ovi navedeni pripravci djeluju i protiv breskvinog savijača
U višnjicima protiv šupljikavosti lista upotrijebiti: Delan SC 750, Captan 50, Stoper 50, Merpan 80 WDG.
Protiv trešnjine crne uši koja se nalazi u kolonijama na mladom vršnom lišću i uzrokuje kovrčanje lišća, primijeniti jedan od pripravaka: Pirimor 50, Calypso SC 480, Chromgor 40, Zagor, Calinogor.
Zadnja tri pripravka imaju dozvolu i za grinje na višnjama.
Proizvođači višanja kojima mraz nije nanio štetu, pozivamo da donesu na pregled jednogodišnje mladice uzete dijagonalno po voćnjaku na napad eriofidnih grinja u ured Kaptol, Školska 3 do petka 11.svibnja 2012.
Pripravke primijenite prema uputi proizvođača!
Proizvođači u integriranoj proizvodnji trebaju se držati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu.

Poljoprivredni proizvođači izvršeno tretiranje evidentirajte u EVIDENCIJSKI LIST O UPORABI SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA.
Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.