Top kontakt

T: 034/231-023  l  F: 034/313-104  l  M: 098/452-111  l  E: info@udruga-vvv-kaptol.hr

GTranslate

hrenfrdehuit

Top slogan

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"

Dobro došli na stranice naše Udruge!

Preporuke 07.03.2014.

Obavijest voćarima:

prskanje1Voćarima, proizvođačima bresaka i nektarina preporučujemo u fenofazi B nabubrenog pupa izvršiti ponovljenu zaštitu bakrenim pripravcima u nižim preporučenim koncentarcijama: Bordoška juha 20, Bakreno vapno WP 50, Neoram WG, Kocide DF, Cuprablau Z, Champion 50 WG. Marelice koje su na višim položajimaulaze u fazu cvatnje preporučujemo zaštiti od uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa), ulaskom patogena kroz njušku tučka. Gljiva ulaskom ispušta toksine koji uzrokuju začepljenje provodnih snopova, stvaranje rak rana na granama i stvaranje smolotoka. Kišovito vrijeme pogoduje razvoju bolesti. Tretiranje izvršiti jednim od pripravaka: Chorus 50 WG, Difcor, Indar 5 EW, Nativo, Switch 62,5 WG, Bavistin FL, Zino prije kiše.  Upozoravaju se voćari, proizvođači šljiva, višanja i trešanja, da prije izvršenja tzv zimskog ili plavog prskanja, izrežu suhe grančice sa stabala, skinu tzv. “mumije” te iznesu i spale izvan voćnjaka.

Voćare intenzivnih nasada šljiva, višanja i trešanja obavještavamo da obave tretiranje u fazi bubrenja pupova protiv uzročnika bolesti rogača šljive (Taphrina pruni), u nasadima šljiva,u nasadima višanja i trešanja protiv uzročnika sušenja cvjetova i grančica (Monilia laxa), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii), šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), te bakterijskih bolesti. Primijenite jedan od pripravaka na bazi bakra i to: Champion 50 WG, Bakreno vapno WP 50 ili Kupropin, Bordoška juha ili Bordoška suspenzija 20 WP.

Zimsko ili tzv. “Plavo prskanje” obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

Pripravke primijenite prema uputi proizvođača! Poljoprivredni proizvođači izvršeno tretiranje evidentirajte u EVIDENCIJSKI LIST O UPORABI SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA.

Slideshow CK