Top kontakt

T: 034/231-023  l  F: 034/313-104  l  M: 098/452-111  l  E: info@udruga-vvv-kaptol.hr

GTranslate

hrenfrdehuit

Top slogan

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"

Dobro došli na stranice naše Udruge!

Preporuke 06.03.2015.

Zimsko je mirovanje voćaka, temperature  rastu, kiša je česta pa je potrebno kad vrijeme dozvoli, izvršiti zimsko prskanje voćaka. Preporučujemo stoga voćarima, proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da izvrše tzv “Plavo prskanje” u fenofazi B (bubrenja pupova) protiv kovrčavosti lista ( Taphrina deformans), te uzročnika bakterijskih bolesti, a ujedno djeluje  i na  uzročnika bolesti  sušenja  cvjetova  i grančica- monilija (Monilia   laxa)  i  uzročnika  šupljikavosti lista (Stigmina carpophila). Prije tretiranja  svavkako bi trebalo skinuti tzv „ mumije“ sa stabala ( sasušeni lanjski plodovi puni infektivnog materijala),iznijeti iz voćnjaka ili ih  zakopati.

Upotrijebiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha  20 WP Manica, Cupracaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Nordox super 75, Neoram WG, Champion, Champion Flow SC ili kombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Crveno ulje ili Modro ulje. Mineralna ulja djeluju na prezimjela jaja lisnih uši, štitastih uši, jaja crvenog pauka.

Zimsko ili tzv “Plavo prskanje” obaviti po mirnom vremenu i u najtoplijem dijelu dana, sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom!

Slideshow CK