Top kontakt

T: 034/231-023  l  F: 034/313-104  l  M: 098/452-111  l  E: info@udruga-vvv-kaptol.hr

GTranslate

hrenfrdehuit

Top slogan

Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP"

   Dobro došli na stranice naše Udruge!

Preporuke za zimsko prskanje 04.03.2016.

preporuke za zastituObavijest voćarima! Upozoravaju se voćari, proizvođači šljiva, višanja i trešanja, da prije izvršenja tzv zimskog ili plavog prskanja, izrežu suhe grančice sa stabala, skinu tzv. “mumije” te iznesu izvan voćnjaka ili ih zakopaju. Zimsko tretiranje izvršiti u fazi bubrenja pupova protiv uzročnika bolesti rogača šljive, u nasadima šljiva, u nasadima višanja i trešanja protiv uzročnika sušenja cvjetova i grančica, kozičavosti lista, šupljikavosti lista, te bakterijskih bolesti. Primijenite jedan od pripravaka na bazi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Cupracaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Nordox super 75, Neoram WG, Champion, Champion Flow SC ili gotovu kombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Modro ulje ili Crveno ulje. 

Preporučujemo stoga voćarima, proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da čim prije izvrše tzv “Plavo prskanje” u fenofazi B (bubrenja pupova) protiv kovrčavosti lista, te uzročnika bakterijskih bolesti, a ujedno djeluje i na uzročnika bolesti sušenja cvjetova i grančica- monilija i uzročnika šupljikavosti lista. Upotrijebiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Cupracaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, , Nordox Super 75, Neoram WG, Champion WG, Champion Flow SC ili kombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Mineralno svijetlo ulje ili Bijelo ulje ( mineralna ulja djeluju na prezimjela jaja lisnih uši, štitastih uši, jaja crvenog pauka) ili primijeniti gotovu kombinaciju: Crveno ulje ili Modro ulje.

Zimsko ili tzv “Plavo prskanje” obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva. Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom te je izvršeno tretiranje potrebno evidentirati.

Slideshow CK