Martinje u Kaptolu

martinje 2014 29 20141124 1706673364Udruga  „ Vinogradara, vinara  i voćara  „Općine   Kaptol   tradicionalno je održala „Kaptolačko  krštenje mošta „. U prepunoj   sali   DVD-a Kaptol  u  Kaptolu  okupilo  se  250 članova  Udruge  i njihovih  prijatelja  u  subotu   15.11. 2014. te su zajedno obilježili ovaj  veliki  dan   za  vinare. Riječima dobrodošlice  i zahvale  svima se  obratio  predsjednik udruge  Ferdinand  Novak. Na ovoj  tradicionalnoj  svečanosti   nazočili  su i prijatelji,  vinske  udruge  općine  Szolosgyorok   iz   Mađarske i članovi  Udruge  vinogradara, vinara  i  podrumara   „ Aršanj„  iz  Pitomače. Svečanu  ceremoniju „Kršenja  mošta„  predvodio  je  vinski   kardinal  Vlado  Bauer dok su  ministranti bili Mile  Pavičić i Ferdinand  Novak  te  vinski   kumovi Mato  Lončarević- Cicko  i Tibor  Csucs.  U  Kaptolu je  već  postala tradicija  da  budu   dva  vinska  kuma iz „ bratimljenih vinskih udruga „  Općina   Kaptol  i Szolosgyorok.  Tijekom večeri  bilo je  niz  zanimljivih „ martinjskih igara „ :

brzo  ispijanja  vina,  prepoznavanje boje vina,  degustacija  i  prepoznavanje sorti vina,…    gdje  je  na  kraju   najspretniji bio  Damir  Kovačević - Macan. Stari  vinski  kum  Vladimir  Čakalić predao je „  vinski  ključ„  i sve obveze  i ovlasti u  2015. god.   novom  vinskom  kumu   Mati  Lončareviću. Veselo druženje potrajalo  je do  ranih jutarnjih  sati  uz  obilje   gastro  i glazbenih  užitaka.