Najbolji kotlić Draženu Čakaliću
7. Pudarijada održana je 10. listopada 2017. godine u Kaptolu. Pudari Udruge VINO-KAP podijelili su se u 14 ekipa te je svaka ekipa za svoje prijatelje skuhala kotlić. Prema ocjenjivanju, najbolji ovogodišnji kotlić skuhao je Dražen Čakalić. Proslavom pudarijade, završava berba i radovi u vinogradu te počinje jedan novi ciklus u podrumu. Kakvo će biti mladov vino vidjet će se već za mjesec dana kada ova Udruga slavi Martinje.
7. Pudarijada
Sušno ljeto, elementarne nepogode, smanjeni prinosi ali i pogodna jesen rezultirali su izrazito kratkom ovogodišnjom berbom grožđa. Proslavu završetka berbe grožđa na području Općine Kaptol i ove će godine svojim danom obilježiti pudari Udruge "VINO-KAP". Program će se održati u nedjelju 08. listopada na sportskom centru u Kaptolu već od 11:00 sati. Uz prigodni program te nezaobilazni pudarski kotlić i domaća vina, pudari garantiraju dobar provod za sve prisutne.
Strojna berba vinograda u Kaptolu
Bilo je pitanje trenutka, dana jer ovo je korak naprijed. Berača i rabote sve je manje tako da mnogi koji su planirali berbu, jednostavno nisu uspjeli pronaći dovoljno ljudi da bi sve to na vrijeme i po najpovoljnijim uvjetima završili. Još jedan posao zamijenio je stroj. Skeptici će reći da ljudsku ruku ne može ništa zamijeniti, i možda u tome ima i istine ali danas više nema dovoljno ruku. Dva prijatelja, Igor Svoboda i Zoran Drakulić kupili su stroj za branje vinograda. Njihovu polusnu berbu zabilježili smo snimkom i oni su obojica zadovoljni. Vidljivo je da stroj ostavlja grožđa, ali prema njihovim riječima u pitanju je traktor koji nije dovoljno jak, odnosno nema dobar prijenos kardana tako da nešto ipak ostaje. Stroj je nabavljen iz Francuske i tamo se takvi strojevi koriste već trideset godina. Možda će nekoga uhvatiti nostalgija za rabotom koja bere, prijateljima, druženju, ali tehnologija se mijenja i jedini način da se uhvati korak s vremenom je ulaganje u tehnologiju. Samim time i proizvodnja će biti jeftinija a krajnji proizvod povoljniji za kupca. Bilo kako bilo, ovo je tek početak koju će poljoprivreda na našim prostorima morati prihvatiti. Kako se strojno bere vinograda možete pogledati putem slijedećeg linka: https://youtu.be/aYYw59UrmWg
Početak berbe grožđa
Kutjevo d.d. ove je godine započeo otkup graševine već 13. rujna. Berbe su već u punom zamahu i traju već dobrih deset dana. Crne sorte grožđa već su skinute, a uz njih berba je završila i za muškate, tramince, sauvignon, ... Pojedini vinari već su izrazili zabrinutost jer je slador u pojedinim sortama bio veći od 100 Oe, što znači da bi vina mogla biti s dosta alkohola. Smanjeni prinosi ove godine (20%-40% ovisno o položaju i sorti) rezultirali su ipak nešto višom cijenom tako da se grožđem graševina „trguje“ negdje oko 4,00 kn/kg. Zbog pomanjkanja radne snage, neki od vinogradara odlučili su se na strojnu berbu vinograda, no kako e on obrati vinograd, hoće li oštetiti lozu vidjet će se bolje kada otpadne list. Pred nama je tek početak berbi, dosadašnji povoljni vremenski uvjeti idu na ruku vinogradarima, a kakva će u konačnici biti računica znat će se već za petnaestak dana kada i berbe budu pri samom kraju. Kutjevo d.d. kao glavni otkupljivač objavio je cijene grožđa te su one nešto više nego prošlogodišnje, tako da je graševina standardne kvalitete negdje oko 3,50 kn/kg. Naši članovi unatoč suši, mrazu i ledu i ove će godine imati viška grožđa, stoga ako Vam treba grožđa možete ih izravno kontaktirati: Prodaja grožđa Kaptol
Peljetkovanje u voćnjacima
Nakon ubiranja plodova u voćnjacima slijedi „paljetkovanje“. Paletkovati u slobodnom prijevodu označava dodatnu berbu, brati zaostalo ili prebirati. Svaki voćar trebao bi dopustiti paljetkovanje, ali i sam ići u dodatnu berbu. Osim što se voćka oslobađa ploda, za voćke je potrebno skinuti i takozvane „mumije“ bolesno voće koje je ostalo slijepljeno na granam i koje je velik uzročnik brojnih voćnih oboljenja.