Vincelova 2016. od svuda po malo
U danima oko Vincelova ili na samo Vincelovo, pojedini članovi Udruge redovito održavaju proslave u svojim vinogradima. Prilika je to vinogradarima da se malo prošetaju do svojih vinograda, da pregledaju vinograd ali i da počaste svoje goste domaćim proizvodima. Nema pravila što se tiče jela. Jedni prave čobanac, drugi grah, treći roštilj, ali svi oni zasigurno peku kobasicu sa slaninom i lukom kao podsjetnik na stara vremena kada se jelo samo s ražnja jer kotlića gotovo pa i nije bilo. Nažalost ove je godine Vincelovo prošlo bez snijega, ali prethodni dani bili su izrazito hladni (-5 do 11 C °). Nije bitno da li je nadstrešnica, vikendica ili
Degustacija vina 25.01.2016.
Nakon vincelovskih dana, pred vinarima Udruge VINO-KAP bilo je još jedno ocjenjivanje. Gotovo 30 degustatora dali su svoje ocjene svojim prijateljima vinogradarima i vinarima. Ukupno je degustirano 12 uzoraka vina članova Udruge iz Požege (vina od vinara: Pavelka, Štimac, Stanišić, Horvat, Vidić, Perzel i Nemet). Sva vina su zdrava, bistra, bez mana te spremna za konzumaciju. Uz standarddnih 12 uzoraka, ovaj put degustiralo se vino od višenje te jedno dalmatinsko vino koje je došlo jer je njegov vlasnih htio čuti što o vinu misle "vinoljubci" i obični vinare, a ne samo stručni enolozi.
Proslava Vincelova 2016. godine
Udruga vinogradara vinara i voćara „VINO-KAP“ skladno svojim mogućnostima, volji i želji članstva proslavila je još jedno „Vincelovo u Kaptolu“. Uz već tradicionalni grah i pečene kobasice, svi prisutni zabavili su se uz tamburaše te domaće vino. Osim vina i kobasica, domaćice iz Kaptola potrudile su se tu su ispekle i pokoji stari već zaboravljeni kolač. Nije nas bilo mnogo, možda 50 % članova Udruge, ali to nije bio razlog da se Vincelovo ne proslavi. Nismo brojali koliko nas nema i nismo kukali za onima koji nisu došli. Udruga vinogradara ne pravi „komercijalno Vincelovo“ stoga je naš uspjeh uvijek zajamčen. Svi članovi Udruge, njihovi prijatelji i mnogi Kaptolčani još jednom su se zabavili jer dani su sve ljepši, a
Škola rezidbe voća
Zimska škola rezidbe voća održat će se u Kaptolu 15. i 16. veljače 2016. Godine. Organizator škole rezidbe, ujedno i provoditelj edukacije je Savjetodavna služba, podružnica Požeško-slavonske županije. Nastava će se održati kroz dva dana, s početkom u 08:00 sati. Prvi dan predviđen je teoretski dio predavanja u općinskoj vijećnici Općine Kaptol te praktična nastava u voćnjaku, dok je drugi dan samo praktični dio. Edukacija je besplatna za sve sudionike.
Degustacija 18.01.2016.
Udruga vinograda vinara i voćara „VINO-KAP“ nastavlja sa svojim aktivnostima. Dražen Čakalić, Vinko Bingula, Antun Čakalić, Ivica Jurčić i Ilija Marčinković bili su domaćini, odnosno degustirana su njihova vina. Drugu ovogodišnju degustaciju obilježila je degustacija 12 uzoraka vina te jedan „tudum“ ( tudum ili nojaš stara je sorta grožđa koje gotovo da više i nema, a do uspostavljanja plantažnih vinograda bila je najzastupljenija sorta od koje se radilo vino, a potom i rakija od ostatka vinskog taloga.